maanantai 15. heinäkuuta 2013

Miljoonan dollarin haaste 2013

James Randi lupasi vuonna 1964 hän tarjosi 1000 dollaria jokaiselle, joka kykenisi näyttämään hänelle yliluonnolliset kykynsä. Pikkuhiljaa Randi nosti palkintosummaa ja nykyisin JREF tarjoaa miljoona dollaria kenelle tahansa, joka pystyy valvotuissa olosuhteissa suorittamaan jonkin yliluonnollisen tempun. Yliluonnolliseksi katsotaan kaikki ennustamisesta kaivon katsomiseen ja lusikan taivuttamisesta ajatuksen voimalla aina röntgenkatseeseen. Säännöt ja palkintoa yrittäneet löytyvät linkin takaa. Kukaan ei ole tähän päivään mennessä saanut palkintoa.

Tänään TAM:n lopuksi järjestetään live-haaste. Jamy Ian Swiss ja Banachek kertovat miten haasteet suunnitellaan, järjestetään, kuinka ne sokotetaan ja miten testattvat hyväksyvät koejärjestelyt. He vitsailevat ja kertovat hauskoja hetkiä testauksista.
Seuraavaksi puhumaan tulee Richard Saunders. Hän näyttää videota viime vuoden haasteesta, jossa PowerBalancen tyyppistä tasapainoranneketta valmistava amerikkalaismies yrittää horjuttaa miestä, jolla on joko hänen valmistamansa ranneke tai tavallinen kumiranneke. Hänen piti onnistua 9 kertaa 12:sta, mutta 50:50 tilanteessa jo kuudes yritys teki touhusta selvän.

Tämän oven takana esineet ovat
Mustafa, joka tulkkaa haasteen tekijän puheen


20 esinettä, joista kolme on huoneessa pöydällä

Tämän vuoden live-haaste on kaukokatsomista (tai jotain sinnepäin, remote viewing). JREF:n edustajat valitsivat 25 esinettä, joista haasteen yrittäjä, algerialainen herra, sai poistaa viisi. Richard ja muut valitsivat jäljellä olevista kolme, jotka lukitsivat ja sinetöivät huoneeseen. Kaikki kolme esinettä täytyy tunnistaa. Jos hän vain arvaa, hän saa todennäköisesti yhden oikein. Kaikki kolme saa oikein todennäköisyydellä 1/1140. Haasteen yrittäjä on itse Algeriassa ja hänen edustajansa herra Mustafa on paikalla tulkkaamassa ja hyväksymässä testin hänen puolestaan. Pienten teknisten vaikeuksien jälkeen yhteys Algeriaan saatiin ja hän varmisti olevansa tyytyväinen testiin ja sen järjestelyyn. Nyt on ramadan, mikä hieman vaikeuttaa kaukonäkemistä, mutta ei tee sitä kuitenkaan mahdottomaksi. Hän on erittäin varma onnistumisestaan. Hän sanoo huoneessa olevan esineet 5 (paperipyyhe), 13 (henkari), 22 (sipsipussi).

Richard, Banachek, Mustafa ja Randi lähtevät kameran kanssa avaamaan suljettua huonetta. Sinetit tutkitaan ja ovi avataan. Huoneen pöydällä on algerialaisherran paita ja esineet 10 (pehmoelefantti), 11 (kravatti) ja 23 (lautanen). Paita piti olla pöydällä, jotta algerialaisen .. henki? .. löytää huoneen. Tavarat tuotiin takaisin saliin ja algerialaiselle soitetaan huonot uutiset. Hän sanoo ramadanin ehkä kuitenkin vaikuttaneen, hän työskentelee n. 1/7 tavallisesta energiastaan, mutta ettei anna mitään tekosyitä. Yleisö tekee kysymyksiä ja herra vastailee. Hänen uskonsa omiin kykyihinsä ei ole horjunut, sillä se on toiminut niin hienosti aiemmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti