maanantai 15. heinäkuuta 2013

Sunnuntain aamupäivän puheet

8.00 Lyhyitä esitelmiä eri ihmisten työstä skeptisismin parissa

Kahden tunnin aikana käydään läpi kuusi aihetta lyhyesti. Osa tulee valtavalla nopeudella, osa on rakennettu paremmin sopimaan noin viidentoista minuutin aikaan.

 Ralph Lewis: Psykiatrin evolutiivinen näkemys ihmisen motivointiin

Ralph kävi läpi ihmisen tunteita ja kertoi niiden taustoista. Empatia, viha, jne. Ehkä ihmiset haluavat välittää (vapaa tahto?) toisistaan enemmän kuin eläimet.

 Jeffrey Weston: Sarjakuvien kautta helposti lähestyttävä skeptisismi

Jeffrey piirtää sarjakuvaa Ape, not monkey. Päähahmo on Michael Shermerin tyyppinen skeptikko. Karhu on kristitty, joka jakaa hyvää sanomaansa. Muut hahmot ovat kiukkuinen salaliittohullu Arlen, H.R. on huijarikettu, jne. Aihepiireissä käsitellään luomuruokaa, uskontoa, rokotteita ja muita skeptikkojen lempiaiheita.
Kirjasuosituksia: Frans de Waal- Our inner ape, Michael Shermer- Why we believe in weird things Andrew Hansford: Marbleheadin UFO, mitä voit päätellä nojatuolista käsin

Kysymys on tästä. UFO-jutut eivät ylitä minun mielenkiintoni kynnystä, mutta esitelmässä onkin kysymys siitä mitä esimerkiksi tuosta asiasta voi päätellä käymättä paikalla.

Ensin Andrew otti yhteyttä kuvaajaan ja kysyi kameran tarkan paikan. Kuvat otettiin noin 10 minuuttia ennen auringonnousua. Koska kameran paikka oli tiedossa, hän tiesi mitä kuvassa oli, joten hän sai selville tarkan suunnan. Valopisteen täytyy olla pilvien alla, jotta se näkyisi. Andrew kysyi paikalliselta lentokentältä tarkat säätiedot ja sai tietää pilvien olleen 7000 jalan korkeudella. Seuraavaksi hän otti selvää paikalla olleista lentokoneista Passur.com:n kautta. Hän sai selville lennonnumeron Jetblue 1250 ja Flightawaren kautta sai lentokorkeudenkin selville. Kuvan EXIF-tietoja, aikaa ja paikkaa vertaamalla selvisi, että lentokone sopii täydellisesti UFOn lentoreittiin.

 Eve Siebert: "Ja siksi he joutuvat helvettiin" - kirjallisuuden opettaminen kreationisteille

Even ongelma on kirjallisuuden valitseminen. Mikään teksti ei saa olla ristiriidassa raamatun kanssa. Tämä aiheuttaa ongelmia, sillä raamattu on itsensäkin kanssa ristiriidoissa ties kuinka monessa kohdassa. Esimerkiksi Mark Twainin lukeminen on kielletty. Äidinkielen opettajana hän kokee, että Twilightinkin lukeminen olisi parempi kuin lukematta oleminen. Hän käy läpi uskonnollisten järjestöjen lukukieltolistaa perusteluineen, joista jokainen päättyy "And that's why he's going to hell". Lisää tästä aiheesta löytyy täältä.


Shane Greenup: Suuri maailmanlaajuinen keskustelu

Shane on perustanut rButr -palvelun, jonka tarkoituksena on ikäänkuin nostaa kysymysmerkkilippu jonkin sivun tai uutisen suhteen. Palvelun avulla voi yhdistää joku nettisivu ja siitä toisaalla käytävä keskustelun toisiinsa. Sivustolla oleva video selventää asiaa hienosti.

Palvelu helpottaa skeptisen ajattelun kehittämistä ja levittämistä ihmisten keskuudessa.Joanne Benhamu: Tieteellisen lääketieteen ystävät - Tieteen tukena Australiassa

Joanne aloittaa kertomalla vaihtoehtoisen lääketieteen tilanteesta Australiassa. 2/3 australialaisista käyttää näitä huuhaalääkkeitä ja valtio jopa korvaa osan niistä. Lääkeviranomaiset ovat hampaattomia tiikereitä ja hävisivät suuren oikeudenkäynninkin vaihtoehtoisia lääkkeitä valmistavalle firmalle. Yhtään syytettä ei ole enää nostettu oikeudenkäynnin jälkeen.

Pseudotieteitä on opetettu osana sairaanhoitajien, kätilöiden yms koulutusta. 

Heidän perustamansa Friends of Science in Medicine toimii aktiivisesti kyseenalaistaen toimintatapoja ja epäkohtia. Heidän tavoitteenaan on poistaa pseudotieteet hoitajien koulutuksesta, saada valvovat viranomaiset toimimaan, kouluttaa ihmisiä ja toimia tiedonlähteenä ihmisille. 

10.00 Joe Schwarcz: Matoja verisuonissani

 Joe aloitti tarinalla kiertävästä kauppiaasta, joka myi vettä puhdistavaa laitetta. Kauppias näytti miten vesijohtovedestä tuli sähkön avulla ruskeaa lientä. Kun vesi puhdistettiin laitteella se ei enää muuttunut ruskeaksi. Joe on kemisti, joten hän tiesi heti kyseessä olevan elektrolyysi. Puhdistuslaite sai poistettua elekteolyytit vedestä, jolloin sähkö ei enää kulkenut. Lisäämällä hieman suolaa, puhdistettu vesi muuttui taas ruskeaksi. Ihmiset kuvittelevat, että kemikaalit ovat vaarallisia, eivätkä tajua kaiken materiaalin olevan kemiallisia yhdisteitä. Lisäaineista intoilevat kirjailijat eivät ymmärrä fosfaatin ja fosforin eroa ja pelottelevat ihmiset omalla tietämättömyydellään.

Joe on paljastanut useita huijareita samaan tapaan Randin kanssa. Esimerkkejä tulee valtavasti, mm eräs nainen, joka näkee ihmisten sisään ja osaa diagnosoida sairauksia. Joen kropassa oli hänen mukaansa hiiltä, lyijyä keuhkoissa, matoja verisuonissa, sieniä eturauhasessa ja entisen tyttöystävän kummitus piilottelee hänen avaimiaan. No joo.. :D

Puhe on yksi viihdyttävimmistä koko TAM:n aikana, hän käyttää valtavasti hauskoja kuvia puheensa tukena ja keräsi kymmeniä nauruja esityksensä aikana.10.45 Paneeli: Lumimiehen epäilijät - umpisurkeaa tiederäpellystä


Panelisteina Sharon Hill, Daniel Loxton ja Donald Prothero, puheenjohtajana Blake Smith.

Tämä on jotenkin omituinen paneeli. En ole koskaan kuullut kenenkään puhuvan Suomessa kryptozoologiasta edes puoliksi vakavissaan. Kryptozoologia on nimensä mukaisesti salattua/piilotettua eläintiedettä. Kryptozoologeiksi itseään kutsuvat ihmiset jahtaavat lumimiehiä, Loch Nessin hirviöitä, hämähäkkinaisia, merenneitoja yms, joita ei ole vielä aiemmin nähty. Täälläpäin asia lienee enemmän esillä. Omituisia eläimiä etsiviin ihmisiin pätee sama kuin meedioihin ja muihinkin tosiuskoviin ihmisiin, jotka ovat niin vakuuttuneita mielipiteensä oikeellisuudesta, etteivät he hyväksy minkäänlaisia päinvastaisia loogisia todisteita. He ovat varmoja, että näitä omituisia eläimiä on, vaikkei niistä ole mitään todisteita. Jos lumimies olisi todellinen, meillä todennäköisesti olisi jonkinmoinen fossiilitodiste sen esi-isistä, luuranko, turkki tai jotain muuta vastaavaa. Se, että joku näkee vilaukselta metsässä ehkä jotain ei sellaisenaan riitä todisteeksi jonkin elämänmuodon olemassaolosta. DNA-todisteita on muokattu siten, että samassa näytteessä on koalan, pandan, valaan yms DNA:ta. Kryptozoologien mukaan tämä on todiste uudesta elämästä, mutta tieteen puolesta todiste on järjetön. DNA:n perusteella mikä tahansa laji voidaan sijoittaa johonkin kohtaan fylogeneettistä puuta. Jos DNA näyttää olevan peräisin vähän kaikkialta on todennäköisempää, että tuloksia on tahallisesti muokattu.

11.45 Sara Mayhew: Skeptisismin popularisointia viihteen kautta

Sherlock Holmes on herätetty uudelleen henkiin TV-sarjan ja elokuvien avulla. Hän on ollut rationaalisen ajattelun suurin nimi ja ikoni jo yli sata vuotta.

Legend of the Ztarr on Sara manga-sarjakuva, jossa opetetaan skeptisismin perusteet. Tarinankerronnalla on tärkeä osa nuorten ihmisten kouluttamisesssa. Mikäli Big Brother ja Jersey Shore ovat ainoat informaation lähteet, kukaan ei opi yhtään mitään. Mikäli mielenkiintoisia tarinoita kerrotaan nuoriin vetoavalla tavalla ja samalla viitsitään nähdä vähän vaivaa , he

 
12.15 Edwina Rogers: Totuus Washingtonista

Yhdysvaltojen senaattoreissa on useita young earth kreationisteja, uskovat tulvaan, Nooan arkkiin ja haluavat koulussa opetettavan, että ihmiset elivät dinosaurusten kanssa. Tiedekomitean jäsen uskoo uuden tulvan tulevan ja korjaavan kaiken ja että dinosaurukset kuolivat, koska arkissa ei olut tilaa niille. Georgian edustaja Hank Johnson uskoo, että maapallo voisi yhtäkkiä karata radaltaan ja että ylikansoitetut alueet voisivat upota mereen.

Tiedekomitea vastaa ympäristöstä. Edwina esittelee komitean jäsenten sanomisia. "Puut aiheuttavat ilmaston lämpenemisen, meidän pitäisi hakata kaikki sademetsät pois" jne. Edwina tykittää kymmeniä vastaavia aivopieruja, yritän saada listan jotenkin tänne.

Päättäjät näyttävät olevan rasistisia, tietämättömiä ja ääriuskovaisia juntteja. Edwina näyttää jatkuvasti huonoja uutisia siitä, miten seksivalistus kielletään, abortit kielletään jne. On myös muutama hyvä uutinen, kreationismin opettamista vaativa laki torpattiin jne.

Edwina kannustaa kuuntelijoita liittymään Secular Coalition for Americaan ja tukemaan heitä.


2 kommenttia:

  1. Hope you enjoyed TAM. Thanks for your blogging. May I use the picture you have of me on this page? Thanks

    VastaaPoista
  2. I sure did. I have another one also, I can send you the originals if you want.

    VastaaPoista