lauantai 13. heinäkuuta 2013

Penn Jilletten Rock'n roll, bacon & doughnut show ja lauantain ohjelma

Penn Jillette on varmastikin tuttu suomalaisille taikurikaksikko Penn & Tellerin suurempana ja äänekkäämpänä osapuolena. Suomen televisiossakin nähty Penn & Tellerin Bullshit-ohjelma (2003-2010) esittää skeptisismin puhtaimmillaan, ohjelmassa tutkitaan tieteellinen pohja erilaisilta väitteiltä ja pyritään olemaan puolueettomia faktoja tutkittaessa. Ohjelmassa oli paljon alastomuutta, kiroilua ja huijareiden julkista nolaamista, jotka eivät ole ehkä tarpeellisia skeptistä ohjelmaa tehdessä, mutta saattavat vaikuttaa kuivaa tiedettä positiivisemmin katsojalukuihin. Ohjelma osuu lähes aina suoraan naulan kantaan, mutta poikkeuksiakin mahtuu mukaan. Tunnetuin Bullshitissä nähty 'erehdys' liittyi ilmastonmuutosta käsittelevään jaksoon, jota herrat saivat selitellä vielä pitkään.

Penn Jillette kutsuu Randia usein henkilökohtaiseksi sankarikseen ja mentorikseen ja hän järjestää TAM:n yhteydessä tukikonsertin James Randille. Vaikka konsertti pidetään samalla South Point Casinolla, joka paikassa muistetaan muistuttaa, ettei tukikonsertilla ole mitään tekemistä The Amazing Meetingin kanssa. Pesäeron tekeminen johtuu Jilletten kriittisestä suhtautumisesta kaikkia uskontoja kohtaan, kun taas Randin JREF ei halua ottaa mitään kantaa uskontoihin, jotta kynnys kiinnostua JREF:n toiminnasta pysyisi mahdollisimman pienenä myös uskovien osalta.

Paikalla oli Tellerin lisäksi koko joukko tuttuja naamoja, vaikkei heitä ole TAM:n puolella näkynytkään. Erittäin pitkäksi venähtäneen jonottamisen jälkeen ohjelmassa on pekonin ja donitsien syöntiä. Paikallinen donitsiyrittäjä tarjosi 1200 kpl Elvistä ihannoivan Jilletten ja Elviksen vadelmatäytteisiä lempidonitseja ja entinen ortodoksijuutalainen BJ tarjosi satoja kiloja pekonia. Penn Jilletten oman bändin NoGodBandin "pienisti" soittaa hammondilla taustamusiikkia. Pekoni on juuri sopivan rapsakkaa, enkä ole ikinä ennen syönyt noin paljon sitä. Käytössä oli muovilautasia, joille ihmiset laittoivat kukkurallisen pekonisiivuja ja siirtyivät sivummalle natustelemaan niitä oluen kanssa. Hetken päästä haettiin lisää pekonia ja ehkä jokunen donitsi. Vähän ajan päästä alkoi NoGodBandin 90 minuutin keikka päivineen. Musiikillisesti anti oli demoillan luokkaa kitaristia ja taustalaulajia lukuunottamatta, mutta meininki oli mahtava. Stripping for jesus-biisin aikana lavalle tuli viisi stripparia, joista yksi oli suomalainen Sini. Tiesin tämän jo etukäteen Penn's sunday school- podcastin kautta, mutta olihan se ihan hölmöä törmätä shown jälkeen ja puhua suomea monen päivän kielikylvyn jälkeen. Juhlassa myytiin t-paitoja ja julisteita Pennin ja Randin nimmareilla ja jokaisen dollarin sanotaan menevän täysin lyhentämättömänä Randin hyväksi. Tilaisuuteen osallistuvilta odotettiin vapaaehtoista 20 $:n tukimaksua, jonka nähdäkseni kaikki maksoivat mielellään.
Iltaan osallistui valtava määrä myös lähelle sijoittuvan FreedomFestin osallistujia. Uusia tuttuja tuli taas roppakaupalla ja kello vilahti ihan vahingossa aamuviiteen mukavia jutellessa. Nyt pari tuntia unta ja ihmettelemään uuden päivän tapahtumia.

Lauantain ohjelma:
8.00 Richard Saunders: Tosiuskovien mieli
8.30 Barbara Drescher: Miksi MENSA ei tule koskaan poistamaan nälänhätää
9.00 Sanal Edamaruku: Intialaiset gurut - Lentävistä fakiireista itseään näännyttäviin pyhimyksiin
9.30 Paneeli: Skeptisismi ja filosofia
10.45 Jamy Ian Swiss: Luota huijariin
11.15 Michael Mann: Jääkiekkomailakäyrä ja ilmastosodat
11.45 Skeptics Guide to the Universe live-nauhoitus
12.45 Lounas. Samaan aikaan järjestetään taas varainkeruulounas ja pokeriklinikka
14.00 David Gorski: Miksi me taistelemme? Osa I. Stanislaw Burzynski vs. tieteeseen perustuva lääketiede
14.20 Robert Blaskiewicz: Miksi me taistelemme? osa II Vain potilailla on väliä.
14.40 Paneeli: Lääketieteen puoskarit ja huijarit
15.45 Jerry Coyne: Usko ei ole hyve - Tiede ja uskonto eivät sovi yhteen
15.15 Susan Haack: Herkkäuskoisuus ja sen seuraukset
16.45 Dan Ariely, aihetta ei ole annettu etukäteen
17.15 Lauantain pääpuhuja James Randi: Taistelu huijareita vastaan
21.30 Iltaohjelma: Taikuutta, sekasortoa ja mentalismia
23.00 Pokeriturnaus


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti