lauantai 12. heinäkuuta 2014

Lauantain aamupäivän puheet

Illan pekoni- ja donitsijuhlien jälkeen kaikki eivät ilmeisesti ole vielä ihan parhaimmillaan, aamulla osallistujajoukosta puuttuu arviolta kolmasosa.

9.00 The Skeptics Guide to the Universe -livenauhoitus

SGU
SGU on yksi suosituimmista tiedepodcasteista ja suuri osa ihmisistä on tullut TAM:iin heidän ansiostaan. He ovat olleet mukana TAM:ssä jo vuosia ja ovat joka vuosi järjestäneet livelähetyksen. Rebecca Watson on perinteisesti poissa, mutta muu vakiopaneeli on paikalla. Vieraana on mentalisti Banachek ja lavalla käy lähetyksen aikana Ajay Appaden, James Randi ja George Hrab.

Kyseessä on podcast, jonka jokainen voi ladata omalle koneelleen. En näe syytä purkaa tätä tähän blogiin enempää. Mikäli et ole koskaan kuunnellut ohjelmaa, kokeile ihmeessä. Tämä ei ole turhaan suosituimpien listalla.

10.00 Vain 10 %
Dr Karl Kruszelnicki

Puheen piti olla otsikolla "Great Moments in Australian Science", mutta saavuttuaan Vegasiin hän näki mainoksen elokuvasta Lucy. Elokuvan ideana on, että nainen joutuu kuljettamaan lastin huumeita, pussi hajoaa ja Lucy saa supervoimat ryhdyttyään käyttämään 100 % aivoistaan. Tämä oli Karlin mielestä riittävän hassu sattuma, joten hän vaihtoi puheensa aiheen.

Ihminen ei koskaan käytä yhtäaikaa kaikkia aivosolujaan. Karl käyttää vertauksena jäykkäkouristusta, jossa kaikki lihakset supistuvat yhtäaikaisesti. Lihakset saattavat revetä irti luista tai jopa rikkoa luita. Ei ole mitään järkeä lähteä tavoittelemaan vastaavaa aivoissa. Aivoissa ei ole yhtään turhaa osaa, mutta jos osa poistetaan, loppuosa aivoista pystyy kompensoimaan ja ottamaan poistetun osan tehtävät.

Karl kertoo Alan Turingin ja Applen omenalogon tarinan. Hieno tarina, jonka hän lopuksi paljastaa olevan valhe. Applen 70-luvun sateenkaariomenalogo ei ollut seurausta homoseksuaalisuutensa vuoksi vankilaan joutuneen Turingin myrkkyomenalla tekemästä itsemurhasta, vaikka olisi ollut upea hatunnosto. Graafikko oli saanut tehtäväksi tehdä omenalogon, mutta kaikki luonnokset näyttivät enemmän kirsikalta. Omena alkoi näyttää hänen mielestään omenalta vasta, kun hän poisti siitä palan. Sateenkaarivärit ovat seurausta ajasta ja paikasta: San Fransisco 70-luvulla. 

11.00 Kuinka mieltään voisi muuttaa?
Julia Galef

Tavallisesti valokuvaa tai tapahtumaa katsoessa sen sisältö otetaan vastaan ja se tulkitaan parhaalla mahdollisella tavalla. Kummallisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia ei huomata heti, ne täytyy prosessoida. Rattaat pyörivät ja hetken kuluttua kummallisuus tai anomalia osataan osoittaa. Julia käyttää esimerkkinä tätä kuvaa.


Kuvassa on selvästi kaksi pesukarhua rinteessä.

Ja leijuva kivi.

Aivot raksuttavat ja koittavat löytää jonkin järjellisen selityksen tapahtumalle. Kun loppujen lopuksi tajuaa, että kyseessä on peilityyni järven pinta, kuva on järkevä eikä se ole enää ristiriidassa kokemuksiemme kanssa.

Yhdysvalloissa oli 1954 säröille menneiden tuulilasien epidemia. Tuulilaseihin alkoi ilmestyä pieniä säröjä, kuin ilmakiväärillä ammuttuja koloja. Kun asia uutisoitiin, poliisille alkoi tulvia ilmoituksia ilkivallasta. Virallinen tutkimusryhmä tutki asiaa ja kertoi lopulta "yli vuoden ikäisiin autoihin alkaa kerääntyä kiveniskemiä". Uutisointi sai ihmiset tutkimaan omaa tuulilasiaan ja huomaamaan siinä jälkiä, jotka olivat olleet siinä koko ajan. Heidän ajattelutapaansa oli muutettu siten, että he lähtivät etsimään jälkiä ja luonnollisesti löysivät niitä.

Julia Galef
Anomalioiden huomaaminen on myös uuden tiedon perusta. Kun anomalia huomataan, sitä aletaan tutkia ja vanha totuus saadaan korvattua uudella, paremmalla totuudella.

11.30 Vuoden 1991 tuhkarokkoepidemia Philadelphiassa: Mitä menneestä voidaan oppia?
Paul Offit

Paul on tullut tunnetuksi rotavirusrokotteen kehittäjänä. Tuhkarokko saatiin melkein kokonaan hävitettyä laajojen rokoteohjelmien ansiosta. Jotkin uskonnolliset ryhmät alkoivat jättää rokotteita pois, eivätkä viranomaiset tienneet tästä. 1991 tuhkarokkotapauksia alkoi pompahdella päivä päivältä enemmän ja syy selvisi vasta, kun kaupungin terveyspalveluista vastaava viranomainen sai puhelun tuntemattomalta naiselta. Nainen kertoi, että hänen kirkkonsa kieltää rokotteiden käytön.

Paul Offit
Kirkon jäsenet eivät antaneet lapsiaan sairaalahoitoon vaan antoivat lastensa kitua ja kuivua hiljaa kotonaan. Sadat lapset sairastuivat, kyseisen kirkon lapsista joka 35. lapsi kuoli. Koska kirkko on pieni, kuolleita lapsia oli "vain" neljä.

Mitä tästä voidaan oppia? Kun rokotteiden kattavuus väestössä pienenee, ensimmäisenä palaavat kaikkein kiukkuisimmin leviävät taudit. Tämä on nähtävissä kaikkialla maailmassa, kun ihmiset jättävät lapsensa rokottamatta julkkisten ohjeistamana. Tilanne on tällä hetkellä nurinkurinen, ammattilaisia ei haluta uskoa ja homeopaatteja kutsutaan televisioväittelyihin asiantuntijoiksi. Tämän hetkistä tilannetta voi seurata useilla sivuilla, itse pidän eniten Jenny McCarthy Bodycount -sivustosta. Siellä on laskureita sairastuneista ja kuvia ja videoita lapsista, jotka ovat sairastuneet rokotteilla estettäviin tauteihin.

Uskonto ei oikeuta tekemään lapsista marttyyreja. -Paul Offit

Offitin luennon diat löytyvät täältä.

11.45 Muistitehdas
Elizabeth Loftus

Elizabeth psykologi ja asiantuntija muistiasioissa. Hän aloittaa puheensa kertomalla Hillary Clintonin muistiharhasta. Clinton kertoi puheessaan juosseensa lentokoneesta luoteja väistellen suojaan käydessään Bosniassa 1996. Todellisuudessa lentokentällä oli valtiopäämiehen vastaanotto, kaikki meni hienosti ja suunnitelmien mukaan. Hillaryn muistikuva oli väärä ja hän pyysi sitä anteeksi myöhemmin. Mitt Romneyllä oli kirkas muistikuva tapahtumasta, joka tapahtui ennen hänen syntymäänsä. Ihmisten muistia voidaan muokata helposti. Loftus tekee yleisölle testin, jossa piti tunnistaa kolme hahmoa. Hän istuttaa mieliin väärät kasvot ja osa yleisöstä lankeaa ansaan.
Elizabeth Loftus
Stressi pahentaa tilannetta. Armeija kouluttaa sotilaitaan mahdolliseen vangitsemistilanteeseen, stressin määrää ilmaisevat kortisolitasot ovat sotilailla todella suuret. Näille sotilaille tehdyt muistikokeet näyttävät, että jopa 51 % saatiin huijattua.

Loftus esittelee erilaisia tapoja muuttaa muistikuvia tai istuttaa kokonaan uusia muistoja. Slate kirjoitti aiheesta artikkelin. Jutussa ihmisille näytettiin muunneltuja kuvia ja pyydettiin ihmisiä kertomaan muistavatko tapahtuman. Vastaajat kehittivät tarinoita, kuten "Muistan miten näin tämän uutisissa ja miten tapahtuman sanottiin ***".

Loftus esittelee useita tutkimuksia, joissa ihmisille istutettiin huono muisto jostain ruoka-aineesta. Väärät muistot voivat olla samalla tavalla tunteita herättäviä ja ne saavat aikaan samanlaisen vasteen fMRI-tutkimuksissa. Vääriä muistikuvia voidaan istuttaa yhtälailla keskivertoihmisille ja ylivertaisen muistin omaaville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti