sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Sunnuntain puheet


9.00 Jakautuneen persoonallisuuden testaaminen.
Robert Stern

Robert esitteli vikoja ja virheitä tavallisessa kyselyssä, jolla määritellään kärsiikö ihminen jakautuneesta persoonallisuudesta. Ongelmat olivat hyvin tavallisia: kysymyksiä, joihin ei voi vastata mitenkään järkevästi. Hän teetti testin opiskelijajoukolla ja tutki vastaukset. "Kuinka usein aikaa tuntuu häviävän matkustaessasi?", vastausmahdollisuus 0-100%. Kysymyksessä ei eritelty tarkoitettiinko tällä kuinka monella matkalla tätä tapahtuu vai kuinka suuri prosentti jokaisesta matkasta tuntuu katoavan. Tätä ei myöskään suhteutettu millään tavalla seuraavaan kysymykseen "Paljonko matkustat päivittäin?". Osa vastasi ensimmäiseen esimerkiksi 50 %, mutta toiseen 0 h. Tietenkin tämä pitäisi ottaa huomioon. Lisää tästä voi lukea täältä.

9.20 Vastuullinen uskova
Jacques Rousseau


Mitä skeptikot tarvitsevat? Nöyryyttä ja kykyä mielipiteen muuttamiseen. Omahyväisyys tai liiallinen itsevarmuus voivat johtaa harhaan. On ihan OK sanoa, ettei ole varma ja ettei tiedä. Jokainen on asiantuntija internetissä, mutta asiantuntijuutta ei voi demokratisoida. Tieteellisisiä totuuksia ei äänestetä. Jacques puhuu kuplista, joita rakennamme ympärillemme. TAM muodostuu helposti kaikukammioksi, jossa samat mielipiteet toistuvat ilman rakentavaa kritiikkiä.

9.40 Cydonia: Marsin numerologian matemaattiset avaimet
Stuart J. Robbins

Kasvot Marsin pinnalla on tuttu kaikille. Stuart käsittelee numerologisia todisteita pinnanmuotojen väitetyistä älykkäistä suunnittelijoista. Väitteet tulevat ensimmäisistä luotainten ottamista kuvista ja kuvia tutkineiden ihmisten pareidoliasta. Numerologiassa tuotetaan valtavasti erilaisia numeroita ja poimitaan niistä sitten erikoisilta näyttävät. Ensimmäisenä Stuart käsittelee "viisireunaista pyramidia" ja sen mahdollisia kulmia. Hän teki simulaation ja totesi, että pyramidi on täysin sattumanvarainen. Stuart on tehnyt tästä nimenomaisesta aiheesta videon, suosittelen lämpimästi.
10.00 Tilastojen pohjalta tehtävän päättelyn vaarat.
Chris Guest


Tilastoja tehdään väärin, niitä tulkitaan väärin ja niiden pohjalta tehdään villejä johtopäätöksiä. Chris esittelee tilastojen käyttöä ja kertoimien arvaamisen huonoja puolia. Kristillinen ryhmä oli laskenut Jeesuksen kuolleista heräämisen todennäköisyydeksi 99,99 % ja Chris esittelee laskutavat. Periaatteessa Chris käy läpi tämän paperin.10.20 Tieteellisen metodin opettaminen
Michelle L. Knaier

Michelle puhuu siitä, miten hankalaa tieteellisen ajattelutavan opettaminen on. Tämä on hankala ymmärtää, kun on itse suomalainen opettaja. Olen keskustellut täällä ollessani useiden opettajien kanssa ja Yhdysvalloissa tämä on hankala ongelma. Opettaja voidaan potkaista pois, mikäli vaikutusvaltainen ja riittävän äänekäs vanhempi loukkaantuu jostain heidän sanomastaan. Pidin keväällä skeptiikkakurssin lukiolaisille ja täällä ihmiset ovat olleet lähes järkyttyneitä siitä. Pelasimme spiritismiä ja olisin kuulemma saanut potkut heti tuollaisesta tempusta. "Miten uskalsit?" oli ihan tavallinen kysymys. Puheen kysymysosiossa kysyttiin mm. "Miten vanhemmat saisi ymmärtämään, ettei tiede ole vaihtoehto uskonnolle?"

10.40 Mitä olet aina halunnut tietää mainostamisesta?
Steve Cuno

Steve kertaa huonoja tuotteita ja mainostamisen psykologiaa. Hän kertaa urbaaneja legendoja, joilla saadaan vaikutettua ihmisten ostopäätöksiin, esimerkiksi ohikiitävä popcorn-kuva elokuvissa. Mainostamisen ideana on kertoa ihmisille mitä nämä tarvitsevat. Mainostajat käyttävät liioittelua, huiputusta ja valehtelua. Harva lukee otsikkoa pidemmälle ja varsinkin vähänkin pienempi teksti jätetään lukematta. Michelinin mainoksessa oleva "Jopa 10 m lyhyempi jarrutusmatka" tarkoittaa, että jarrutusmatka ei ole välttämättä senttiäkään pidempi. Tämä selviää kuitenkin vasta pienemmästä tekstistä. Cuno on kirjoittanut useita artikkeleita, jotka löytyvät hänen sivultaan.
11.00 Tiede ja oikeus: Vapaa tahto ja moraalinen vastuu sekulaarisessa yhteiskunnassa.
Michael Shermer

Michael on vähintäänkin ristiriitaisia tunteita herättävä hahmo skeptisessä yhteisössä. Itse pidän hänen tyylistään kirjoittaa ja puhua, enkä ole juurikaan kuullut hänen tekemisistään. Osa TAM-osallistujista osasi sanoa jo etukäteen, etteivät pidä puheesta. Oh well, minun mielestäni puhe täytyy kuulla ennen sen kritisoimista.

Michael jakaa vapaan tahdon kolmeen osaan: Vapaa halu, vapaa haluttomuus ja moraaliset vapausasteet. Väsyneenä on paljon vaikeampi vastustaa kiusausta ja tämän takia ihmiset tekevät paljon enemmän typeriä tai vastuuttomia asioita myöhään ja humalassa. Hän näyttää videon klassikkokokeesta, jossa lapsille annetaan vaahtokarkki. Heille sanotaan, että odotettuaan tietyn ajan he saisivat toisen. Moraalisilla vapausasteilla Michael tarkoittaa eri toimintamahdollisuuksien määrää. Ampiaisella ei ole kovin paljoa vaihtoehtoja käyttäytymiselleen, mutta ihmisellä on.

Michael käyttää esimerkkeinä väkivaltatapauksia. Vapausasteina ovat Yhdysvaltojen rikoslain eri asteet: murha, tappo jne. Mikä johtaa äärimmäisiin väkivaltatapauksiin. Esimerkkitapaus löytyy tästä kirjasta. Kuinka moni on joskus ajatellut tappavansa jonkun? Suurin osa ihmisistä on. Suurin osa murhista on perusteltavissa moraalin kannalta, taustalla on hyväksikäyttö, uhkailua tjms ja tappaja kostaa kiusaajalleen. Yleensä tappoihin on joku syy, uutisiin päätyvät helpommin sattumanvaraiset tapot. Tämä sama pätee eläimilläkin, epäreiluun kohteluun pitää puuttua. Esimerkkinä apinavideo.

Carol Tavrisin perjantainen raiskauspuhe nosti myrskyn feministien piirissä, vaikkeivät olleet edes kuulemassa puhetta. Michaelin puhe on periaatteessa samantyyppinen psykologinen katsaus, mutta eri aiheesta. Saa nähdä mihin tämä puhe johtaa.


12.15 Tieteenkieltäjän mieli
Donald Prothero

Ilmastonmuutos, evoluutio ja moni muu tieteenala on muuttunut mediassa mielipideasiaksi.
Donald on erittäin hauska ja käyttää paljon skeptikoille tuttuja meemikuvia puheensa kuvittamiseksi. Tribalismi elää ja voi hyvin. Yhteisön mielipidettä vastaan on vaikea lähteä väittelemään, pahimmassa tapauksessa tulee poistetuksi yhteisöstä. Donald puhuu kognitiivisista harhoista ja kertoo esimerkkejä keskusteluista ja argumenteista viimeaikaisessa tiedekeskustelussa. Helpoimmat esimerkit löytyvät evoluutio- ja ilmastokeskustelusta.

Keskustelun taso ei tosiaankaan tunnu olevan kovin korkealla Yhdysvaltojen politiikassa. Donald on kuitenkin optimistinen ja uskoo tilanteen muuttuvan muutaman sukupolven aikana.

12.45 Amazing!
Massimo Polidoro


Massimo kirjoittaa elämänkertaa James Randista. Hän on pyytänyt TAM:n aikana ihmisiltä tarinoita ja on videoinut niitä käytävillä, pressihuoneessa ja Del Marissa. Hän kertoo kirjan kirjoittamisesta, pyytää lahjoituksia mahdollisesti myöhemmin tulevaan KickStarter-projektiin ja kertoo muutaman tarinan tulevasta kirjasta.13.15 Ennustajan peili
Richard Saunders

Richard on tunnettu australialainen skeptikko ja on juontanut The One -nimistä meediokilpailua.Hän on myös Australian skeptikkojen presidentti ja sitä kautta ollut mukana yliluonnollisten väitteiden kumoamisessa jo vuosikausia. Hänellä oli iso osa Power Balance -yhtiön kaatamisessa. Richard esittelee useita saamiaan vihakirjeitä ja käy läpi yleisimpiä väitteitä. Logiikkana on yleisimmin "Tiedän omaavani voimia, mutta ne eivät toimineetkaan testattaessa. Skeptikot siis huijasivat minua!"


14.00 Loppupuheenvuoro
James Randi

Randi kertoo mihin ihmiset uskovat ympäri maailman. Suomikin mainitaan, Steiner-kouluissa opetetaan Randin mukaan tekemään horoskooppeja ja opettajat sanovat puilla ja kivillä olevan omat henkensä.

Sosiaalinen media on pullollaan huuhaata, joka leviää henkilöltä toiselle sekunneissa. Kukaan ei välttämättä ole kriittinen tässä viestin kulussa. Skeptistä ja kriittistä ajattelua pitäisi opettaa yhä pienemmille lapsille. Adam Savage liittyy JREF:n johtajiin, joten tulossa lienee mielenkiintoisia asioita. Opettajana toivon videomateriaalia, jota lapset ja nuoret levittäisivät toinen toisilleen. :)

Randi kiitti vuolaasti ja sanoi olevansa etuoikeutettu saadessaan puhua tällaiselle ryhmälle. Hän tuntui olevan aidosti liikuttunut toivottaessaan ihmisille hyvää kotimatkaa. Tämä TAM oli hänen (ja monen muun) mielestä paras tähänastisista.

Enää on jäljellä miljoonan dollarin haaste ja viimeiset sosialisoinnit Del Marissa. Sitten täytyy taas sanoa hyvästit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti