sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Miljoonan dollarin haaste 2014

Sali on puolitettu, edellisestä luennosta on viisi tuntia aikaa, messukioskit on purettu ja iso osa ihmisistä on jo lähtenyt kotiin.

Miljoonan dollarin haasteen ideana on tarjota mahdollisuus jonkin yliluonnollisen tempun valvottuun tekemiseen. Mikäli joku onnistuu todistamaan yliluonnolliset kykynsä, hän saa miljoona dollaria. Tiedemiehet ovat tulleet huijatuiksi tällaisissa useita kertoja, mutta Randin paneelissa on mukana taikureita, jotka tuntevat huijaustavat. Banachek, alunperin Steve Shaw, oli mukana tällaisessa huijauksessa vuosina 79-81. Randi lähetti nuoren Banachekin ja Michael Edwardsin mukaan yliluonnollisia kykyjä tutkivan Project Alphan tutkimuksiin Phillipsin laboratorioon Washingtonin yliopistoon. Randi lähetti tutkimusryhmälle kirjeitä, joissa kertoi miten heidän tulisi varmistaa etteivät tulisi huijatuiksi, mutta nämä kirjeet jätettiin isoin osin omaan arvoonsa. Koetta pidettiin yllä koko vuosi ja vasta kun TV-toimittaja kysyi "Miten te teette nuo temput?", he vastasivat "Huijaamalla". Kukaan ei ollut koko vuoden aikana kysynyt heiltä kertaakaan ovatko he huijareita.

Miljoonan dollarin haaste etenee samalla teemalla kuin Project Alpha, mutta ryhmän jäsenet tietävät miten näissä tilanteissa pystyy huijaamaan.

Lavalle astelevat Banachek, Richard Saunders, Jamy Ian Swiss ja Chip Denman.


Banachek
Edessä Chip Denman ja takana Jamy Ian Swiss
Tällä kertaa yrittäjä on herra Wang ja hän sanoo pystyvänsä lähettämään käsiensä kautta jonkinlaisia parantavia värähtelyjä, jotka voidaan tuntea pahvilaatikonkin läpi.

Kuten tavallista, yritys sokotetaan mahdollisimman hyvin. Ideana on, että TAM-osallistujista kerätty joukko avustajia yrittää tuntea kädessään Wangin lähettämät värähtelyt. Heidän korvansa peitetään kuulosuojaimilla ja silmänsä silmälapuilla. Jokainen vapaaehtoinen pitää kättään laatikossa kahdessa eri vaiheessa. Toisessa värähtelyitä lähettää Wang ja toisessa testin kontrolli, eli Jamy Ian Swiss. Jamy Ian Swiss tai herra Wong laittaa kätensä pahvilaatikon ympärille Chip Denmanin arpomassa järjestyksessä. Värähtelyiden lähettäjä ja vastaanottaja erotetaan toisistaan läpinäkymättömän verhon avulla, jolloin kukaan yleisöstäkään ei tiedä kumpi värähtelyitä lähettää. Kumpikin värähtelyjen lähettäjä lähettää värähtelyjään yhden minuutin ja tämän jälkeen avustajalta kysytään kumman session aikana tunsi värähtelyjä.

Tässä selitetään koejärjestelyä yleisölle.
Varsinainen koe tehdään siten, että yleisö näkee vain sokotetun vapaaehtoisen selän ja verhon. Laatikko on laitettu verhon sisään ja verhon toisella puolella Wang tai Swiss laittaa kätensä laatikon ympärille.

Testattava ja testin tekijät ovat sopineet 77 % rajasta, eli yhdeksästä testistä kahdeksan täytyy onnistua. Kaksi epäonnistumista johtaa automaattiseen hylkäämiseen. Tavallisesti testi kuuluu aina tehdä loppuun saakka, vaikka epäonnistuminen kävisi selväksi jo alkuvaiheessa. Koska paikalla on yleisöä, testi lopetetaan heti, kun epäonnistumisia on riittävästi.

Testi alkaa ja ensimmäinen vapaaehtoinen tuntee värähtelyjä molemmissa sessioissa, mutta ensimmäisessä enemmän. Verho avataan ja Chip kertoo Wangin olleen toisena. Seuraava vapaaehtoinen kertoo tuntevansa värähtelyjä toisen kokeen aikana, Chip kertoo Wangin olleen ensimmäisenä. That's it, testi epäonnistui. Wangilla ei ole kykyjä, joita hän väitti omaavansa.

Yleisö sai esittää kysymyksiä Wangille. "Miksi koe epäonnistui?" "En tiedä", "Tunsitko energioidesi virtaavan oikein?" "Kyllä", "Oletko aiemmin epäonnistunut?" "En" ja niin edelleen. Positiivista herra Wangin suhtautumisessa on, ettei hän alkanut selittelemään. Kaikki oli ennalta sovittu ja todettu olevan ok.

Täältä pääsee lukemaan englanninkielisen selostuksen tapahtumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti